Du er her: ForklaringerForside Download Links Guider Forklaringer Noter FAQ Om Digifile.dk


World Wide Web:

ASP
Active Server Pages er et sprog som bruges til at lave hjemmesider med. Dette sprog bruges til at lave scripts som lader webserveren lave det tunge arbejde når en ny side skal vises.
Læs mere om ASP


CMS
Et Content Management System er software der kan organisere og lette samarbejdet med at oprette dokumenter og anden information og hvorigennem enkeltpersoner eller grupper kan håndtere en mængde elektronisk indhold, for eksempel dokumenter, filer og billeder.
CMS kan f.eks. bruges som en let måde til at lave og vedligeholde hjemmesider


CSS
Cascading Style Sheets er et utroligt godt og uundværligt værktøj for alle der laver webdesign. Med CSS kan du forme din hjemmeside præcis som du vil, og genbruge og ændre design nemt og hurtigt.
Læs mere om CSS


DNS
DNS står for Domain Name System, og er det system der håndterer domæner (hjemmesidenavne) og forbinder dem til de rigtige IP'er (internetadresser).


Favicon
Et favicon er det lille billede som ses øverst til venstre i browseren når man besøger en hjemmeside.


FTP
File Transfer Protocol er en måde at sende filer over internettet på. Der kræves en server, som f.eks. FileZilla FTP Server, og en klient, som f.eks. FileZilla. Serveren sættes op med brugernavn og password, som klienten så kan logge på med.
Læs mere om FTP.


HTML
HyperText Markup Language er det grundliggende sprog som bruges når man laver hjemmesider.
Læs mere om HTML


IP
IP står for Internet Protokol, og er den adresse som en computer har på internettet. Denne adresse er nødvendig for at kunne identificere computeren, og dermed sikre at dataoverførelser sendes de rigtige steder hen.

Du kan f.eks. se din IP-adresse her: www.myip.dk


Javascripts
Javascripts er et sprog som bruges i forbindelse med hjemmesider til at lave scripts som afvikles i webbrowseren.
Læs mere om Javascripts


Malware
Malware er en sammentrækning af de engelske ord malicious software (på dansk: "ondsindet programkode"). Det bruges som en fællesbetegnelse for en række kategorier af computerprogrammer, der gør skadelige eller uønskede ting på de computere, de kører på.


MySQL
MySQL er en Open Source database, som arbejder rigtig godt sammen med PHP.


PHP
PHP: Hypertext Preprocessor er et sprog som bruges til at lave hjemmesider med. Dette sprog bruges til at lave scripts som lader webserveren lave det tunge arbejde når en ny side skal vises.
Læs mere om PHP


phpMyAdmin
phpMyAdmin er en PHP-basseret administrering af MySQL-databaser.


Proxyserver
En proxyserver er en server der filtrerer og omdirigerer den datatrafik der går gennem den. Det vil sige at den står som mellemled mellem den computer der sender en forspørgsel og den computer der udfører forspørgelsen. Denne metode kan f.eks. bruges hvis man ønsker at surfe anonymt på internettet.


Ransomware
Ransomware er en af de mere modbydelige metoder som IT-kriminelle bruger til at lokke penge ud af uheldige folk. Det fungerer på den måde at de installerer et lille program på ens computer som krypterer alle vigtige filer så de ikke kan åbnes, og man skal så betale for at få filerne låst op igen.

Man kan blive ramt blot ved at besøge en inficeret hjemmeside, og er skaden først sket kan man ikke gøre noget, udover at betale. Det er derfor vigtig at beskytte sig, så det aldrig slipper ind i første omgang.

Et godt program til dette er HitmanPro.Alert.

Denne video viser hvordan det fungerer.


Scripts
Et script er en kode som kan udføre en eller flere bestemte handlinger på en hjemmeside. Man kan sammenligne det med et ganske almindeligt program der også udfører bestemte handlinger når der trykkes på de forskellige knapper.


SQL
Structured Query Language er et sprog som bruges til at kommunikere med databaser.
Læs mere om SQL


The Cloud / Skyen
The Cloud / Skyen er en betegnelse for Cloud Computing, som er en eller flere servere/services på internettet hvor man har mulighed for at behandle data. Det betyder kort og godt at man via af internettet altid har adgang til sine data.


Tor
The Onion Router er et netværk af servere verden over hvis formål er at kryptere al den traffik som går gennem dem.

Når man surfer på internettet opretter man direkte kontakt til den hjemmeside som man besøger, og kan dermed identificeres uden problemer. Men ved at surfe gennem et TOR-netværk bliver ens data krypteret og sendt rundt mellem mange forskellige servere, og først derefter når man til den hjemmeside man besøger. På den måde er man fuldstændig annonym.

Hvis du har installeret et TOR-program kan du se om det virker ved at besøge www.myip.dk. Hvis det virker skal din ip-adresse ændre sig hver gang du går ind på siden.


Url
En url er en webadresse. Når du f.eks. klikker på et link bliver du ført hen til den url som linket henviser til.


VPN
VPN står for Virtual Private Network. Det er en teknik som bruges til at forbinde en computer til et netværk med et virtuelt netværk som mellemled. Det kan f.eks. bruges til at surfe anonymt på internettet, da man får tildelt en anden IP end den man oprindelig sidder på.


Webhotel
Når man har lavet en hjemmeside skal den jo helst være tilgængelig på internettet. Til det kræves en server med det rette software som kører døgnet rundt. Og det gør et Webhotel.Opret ny bruger
Glemt din adgangskode?
Copyleft 2021 Digifile.dk | Ansvar | Kontakt