Du er her: ForklaringerForside Download Links Guider Forklaringer Noter FAQ Om Digifile.dk


Filtyper:

AVI
Audio Video Interleave er video og lyd. Hvis video lægges ind på harddisken i urørt format vil det som regel være af denne filtype. Den fylder utrolig meget, men har til gengæld ikke noget kvalitetstab. Man kan dog komprimere det til f.eks DivX eller Xvid.


Bitmap
Et bitmap er et kort over de punkter som bruges til at lagre digitale billeder med. Et billeder består af mange punkter, også kaldet pixels, som sammensat i den rigtige rækkefølge giver et bestemt billede. Bitmappet holder altså styr hver enkelt pixel.


BMP
BMP er Microsoft Windows´ udgave af Bitmap, som gemmer billeder i "råt" format. Dvs. at alle punkter bliver gemt uanset om de indeholder en farve eller ej. Derfor fylder billeder af typen BMP rigtig meget i forhold til andre billedformater.


DivX
Hvis en film lægges direkte ind på harddisken i urørt format fylder den utrolig meget. Men ved at komprimere den kan man uden væsentligt kvalitetstab formindske størrelsen betydeligt. Den mest populære form for komprimering hedder DivX eller Xvid.


GIF
Graphics Interchange Format er et billedeformat der kan indeholde op til 256 farver samt vise animerede billeder. GIF egner sig godt til simple billeder og logoer, men knap så godt til farvebilleder med mange fyldige farver.


Image
Et image er et "billede" af indholdet på f.eks. en dvd eller cd. Altså en eksakt kopi, som igen kan brændes ud på f.eks. en cd eller dvd, eller åbnes med et program som f.eks. DAEMON Tools. Et image vil typisk være i formattet ISO, BIN/CUE eller IMG. Et godt program til at lave og brænde image-filer med er ImgBurn.


JPEG
Joint Photographic Experts Group er en metode til at komprimere billeder på, og er det mest benyttede format på dette område. Dette format har ofte den forkortede filendelse JPG.


MKV
Matroska-videoformatet er et åbent format i form af en container som tillader flere video-, lyd- og tekstspor i samme fil, hvilket gør det perfekt til at rippe sine DVD- og Blu-Rayfilm.


Mp3
Når lyd eller musik gemmes på harddisken i urørt format fylder det utrolig meget. Men ved at komprimere det kan man uden væsentlig kvalitetstab formindske størrelsen betydeligt.
MPEG Layer-3 (Mp3) er det mest udbredte format.


PDF
Portable Document Format er et åben standard-filformat skabt af Adobe Systems i 1993. PDF bliver anvendt til at repræsentere 2-dimensionelle dokumenter i et apparatuafhængigt og skærmopløsningsuafhængigt dokument med fast opsætning. Det vil sige at det kan vises på alle systemer som har PDF-reader, som f.eks. Adobe Reader installeret.


PNG
Portable Network Graphics er et bitmap grafikformat, der er bedst til tegninger og fotografier. Formatet kan interlaces, hvilket gør, at der først vises et grovkornet billede, og efterhånden som der hentes flere data, kommer detaljerne med. PNG kan håndtere flere farver end GIF, og benytter i modsætning til JPEG-formatet en komprimeringsmetode uden informationstab


RAR-filer
En RAR-fil er en, eller flere, filer der er pakket sammen så den/de fylder mindre. En fil kan også pakkes som mange små RAR-filer som så kan samles til én fil igen efter download. Dette er meget nyttigt når man henter store filer og der måske er sket en fejl under downloadning. Så slipper man for at hente hele filen forfra, men kan nøjes med kun at hente de enkelte RAR-filer som mislykkedes.


TIFF
Tagged Image File Format er et billedeformat som kan gemme billeder uden kvalitetstab.


Torrent
En torrent er et link til en eller flere filer. Når man downloader via et torrentlink henter man fra alle andre der også er i gang med at downloade via samme torrent, og andre henter samtidig fra dig. For at downloade via torrent skal man benytte et tilegnet program som f.eks. µTorrent.


WAV
Waveform er lyd. Hvis lyd lægges ind på harddisken i urørt format vil det som regel være af denne filtype. Den fylder utrolig meget, men har til gengæld ikke noget kvalitetstab. Man kan dog komprimere det til f.eks Mp3.


Zip
En zip-fil er flere filer der pakket sammen til én fil. Dette gøres for at få det hele til at fylde mindre, og har samtidig den fordel at mange filer bliver samlet til én fil, som gør det let at sende den via internettet.Opret ny bruger
Glemt din adgangskode?
Copyleft 2021 Digifile.dk | Ansvar | Kontakt